Chřest v holandské omáčce s lososem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 844 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 53 g
- Sodík 306 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 396.3 mg
- Draslík 1221.7 mg
- Vláknina 10173 mg
- Vitamín A 10173 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.8 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 63 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest očistíme škrabkou od hlaviček, výhonky chřestu svážeme do svazečků po 8 kouscích a uvaříme v 1 litru slané vody s kostkou cukru (dřevnaté spodní části odkrojíme a vyvaříme je spolu s chřestem). Brambory očistíme kartáčkem a uvaříme je neloupané
-
2
v 1,5l osolené vody. Po uvaření brambory scedíme a těsně před podáváním je oloupeme. Holandskou omáčku připravíme našleháním žloutků s vínem a špetkou soli. Po rozšlehání mísu se žloutkovou směsí vložíme do vodní lázně na mírný plamen a vymícháme hmotu dohladka. Potom po lžičkách vmícháme rozpuštěné máslo a dochutíme pepřem, solí a trochou bílého vína. Uvařené chřestové svazečky na talířích rozvážeme a okolo chřestu rozložíme vařené brambory a plátky uzeného lososa. Vše polijeme holandskou omáčkou a ozdobíme sekanou petrželovou natí. Podáváme teplé.