Chřest v holandské omáčce s lososem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1 kostka Cukr kostkový
  • 800 g Brambory
  • 350 g Losos uzený
  • 200 g Máslo čerstvé
  • 2500 g Chřest zelený
  • 1 kávová lžička Petržel - nať
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 špetka Sůl
  • 2.5 l Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Víno bílé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 844 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 306 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 57 g
  • Cholesterol 396.3 mg
  • Draslík 1221.7 mg
  • Vláknina 10173 mg
  • Vitamín A 10173 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 23.8 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 63 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřest očistíme škrabkou od hlaviček, výhonky chřestu svážeme do svazečků po 8 kouscích a uvaříme v 1 litru slané vody s kostkou cukru (dřevnaté spodní části odkrojíme a vyvaříme je spolu s chřestem). Brambory očistíme kartáčkem a uvaříme je neloupané

  • 2

    v 1,5l osolené vody. Po uvaření brambory scedíme a těsně před podáváním je oloupeme. Holandskou omáčku připravíme našleháním žloutků s vínem a špetkou soli. Po rozšlehání mísu se žloutkovou směsí vložíme do vodní lázně na mírný plamen a vymícháme hmotu dohladka. Potom po lžičkách vmícháme rozpuštěné máslo a dochutíme pepřem, solí a trochou bílého vína. Uvařené chřestové svazečky na talířích rozvážeme a okolo chřestu rozložíme vařené brambory a plátky uzeného lososa. Vše polijeme holandskou omáčkou a ozdobíme sekanou petrželovou natí. Podáváme teplé.

Komentáře k receptu