Sýrový páj
Suroviny
- 60 g Cibule
- 500 g Cuketa
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Máslo čerstvé
- 60 g Máslo čerstvé
- 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Mrkev kořen
- 160 g Rajčata
- 5 g Sůl
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 20 g Petržel - nať
- 140 g Žampiony čerstvé
- 3 g Pepř cayenský
- 60 g Sýr Čedar
- 60 g Sýr Čedar
- 5 g Majoránka čerstvá
- 300 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Hořčice
- 1 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 484 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 87 g
- Sodík 963 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 109.1 mg
- Draslík 550.1 mg
- Vláknina 8114.2 mg
- Vitamín A 8114.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy dáme mouku, sůl, máslo a lehce je zpracujeme na drobenku. Přidáme nastrouhaný sýr a spojíme s vejcem a 1 lžící studené vody na vláčné, hladké těsto. Dáme na 30 minut do chladna.
-
2
V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova. Přidáme mrkev a ještě 5 minut osmažíme.
-
3
Vložíme cukety, nakrájené houby, nasekanou petrželku, majoránku, sůl a pepř podle chuti a chvíli vaříme za občasného míchání
-
4
10 minut do změknutí.
-
5
Uděláme sýrovou omáčku: z másla a mouky připravíme světlou jíšku.
-
6
Průběžně promícháváme a přiléváme mléko, omáčku vaříme.
-
7
Když omáčka zhoustne, přidáme sýr, hořčici, kajenský pepř, podle chuti sůl a pepř. Do omáčky dáme zeleninu a necháme vychladnout.
-
8
Na pomoučněném válu vyválíme těsto, položíme je na žáruvzdornou koláčovou mísu a podle ní ukrojíme tvar. Zbytky těsta odložíme.
-
9
Směs zeleniny i s omáčkou vložíme do žáruvzdorné mísy
-
10
a přikryjeme ji těstem. Okraje ozdobíme vidličkou a uprostřed těsta uděláme dírku, aby mohla unikat pára.
-
11
Těsto potřeme rozšlehaným vejcem. Na těsto potřené vejcem položíme různě tvarované zbytky těsta. Na povrchu je potřeme vejcem. Pečeme asi 30 minut v troubě na 200 °C dokřupava a dozlatova.