Klobásy v čočce
Suroviny
- 160 g Brambory
- 300 g Cibule
- 300 g Čočka jedlá
- 80 g Mrkev kořen
- 150 g Rajčata
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 30 g Petržel - nať
- 80 g Celer řapíkatý
- 10 g Šalvěj čerstvá
- 375 g Klobása uzená
- 250 ml Vývar drůbeží
- 2 ks Bobkový list
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Olej stolní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 667 kcal
- Sacharidy 77 g
- Tuky 63 g
- Sodík 713 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 1.8 mg
- Draslík 1240.6 mg
- Vláknina 56546 mg
- Vitamín A 56546 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.6 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce vložíme čočku a bobkové listy, zalijeme vodou a přivedeme k varu a 30 minut zvolna vaříme, aby čočka změkla. Vodu slijeme a čočku dáme stranou.
-
2
V hrnci rozpálíme olej, přidáme nakrájenou cibuli a za občasného míchání ji několik minut smažíme, až změkne. Přidáme kostky brambor, celeru, mrkve, nakrájená oloupaná rajčata a vaříme dalších
-
3
10 minut, až se zelenina částečně osmaží. Děrovanou naběračkou zeleninu vyjmeme a dáme stranou.
-
4
Do hrnce přisypeme mouku, mícháme a smažíme 1 minutu. Postupně přidáváme vývar. Uvedeme k varu, stále mícháme a 2-3 minuty omáčku vaříme. Do omáčky přidáme čočku s osmaženou zeleninou, petrželku, šalvěj, podle chuti sůl a pepř. Zamícháme a směs vyklopíme do žáruvzdorné zapékací mísy.
-
5
Na povrch dáme klobásy a 30 minut pečeme v předehřáté troubě při 190 °C, až klobásy celé zhnědnou a dobře se propečou. Před podáváním ozdobíme petrželkou.