Rychtářský pečený bůček
Suroviny
- 400 g Brambory
- 45 g Máslo čerstvé
- 45 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 240 g Mrkev kořen
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 30 g Petržel - nať
- 750 g Vepřový bok
- 240 g Celer řapíkatý
- 90 g Sýr Čedar
- 200 ml Mléko polotučné
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1311 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 118 g
- Sodík 765 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 177.1 mg
- Draslík 1016.5 mg
- Vláknina 12638.8 mg
- Vitamín A 12638.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.8 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do vroucí vody dáme bůček rozdělený na dvě části. Přidáme sůl, pepř, bobkový list a vaříme asi 30 minut.
-
2
Přidáme oloupané nakrájené brambory, kolečka mrkve, nakrájený celer a společně dovaříme doměkka. Potom vše scedíme, vývar uschováme a maso a zeleninu dáme zvlášť,
-
3
Maso pokrájíme na kostky a promícháme je se zeleninou. Dáme do pekáče.
-
4
Připravíme sýrovou omáčku: v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku, mícháme a necháme ji 2 minuty osmahnout. Přiléváme mléko a 250 ml vývaru z masa. Stále mícháme a vaříme, až omáčka zhoustne. Přidáme tři čtvrtiny strouhaného sýra, dochutíme pepřem a solí.
-
5
Hustou omáčkou přelijeme maso a zeleninu, navrch nasypeme zbytek sýra. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 180 °C, vrstva sýra by měla být do zlatohněda. Před podáváním ozdobíme petrželkou.