Stryky – bramborák se švestkami
Suroviny
- 800 g Brambory
- 40 g Mandle
- 500 g Švestky
- 100 g Cukr krystal
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 457 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 14 g
- Sodík 257 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 128.5 mg
- Draslík 1153.2 mg
- Vláknina 16441 mg
- Vitamín A 16441 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.8 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté švestky rozpůlíme, dáme do mísy a prosypeme krystalovým cukrem. Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme je do mísy, přebytečnou vodu z brambor slijeme a smícháme je s vajíčkem, solí, moukou a zázvorem. Těsto musí být polohusté.
-
2
Plech potřeme sádlem a rozehřejeme ho. Bramborové těsto rozetřeme po celé ploše, položíme na něj švestky, do poloviny švestek vložíme oloupané mandle. Stryky – bramborák se švestkami dáme do předem rozpálené trouby péct. Pečeme dozlatova při 200 °C přibližně 35–45 minut.
-
3
Upečené „stryky“ rozkrájíme na porce, posypeme práškovým cukrem s vanilkou a podáváme.