Špenátový salát se sýrem a chřestem
Suroviny
- 30 g Chléb celozrnný pšeničný
- 250 g Jahody zahradní
- 480 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
- 300 g Špenát listový čerstvý
- 500 g Chřest zelený
- 5 kávová lžička Med včelí
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 ks Šalotka
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Tuk
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 648 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 43 g
- Sodík 247 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 81.5 mg
- Draslík 685.1 mg
- Vláknina 7119.8 mg
- Vitamín A 7119.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.1 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest očistíme a vaříme v osolené vodě 5 minut.
-
2
Troubu předehřejeme na 200 °C. Tymián opereme a natrháme nadrobno. Čestvé špenátové listy opereme, přelijeme vroucí vodou a necháme okapat. Šalotku nasekáme nadrobno a necháme ji zesklovatět na rozpáleném oleji. Do oleje se šalotkou přisypeme natrhaný tymián a směs opepříme a osolíme. Takto připravené ingredience smícháme. Na tuku v ohnivzdorné misce upečeme sýr s kostkami chleba, pokapanými medem, v troubě. Pak smícháme zbylý olej, ocet a med a dochutíme solí a pepřem.
-
3
Servírujeme teplé tak, že osmahlou směs polijeme zálivkou, na zálivku položíme opečený sýr a po obvodu talíře narovnáme nakrájené kousky jahod.