Švestková omáčka s uzeným masem
Suroviny
- 500 g Uzené maso vařené
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Hřebíček
- 1.25 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 7 dl Voda pitná
- 1.5 cl Slivovice
- 1.5 šálek Švestky
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Povidla švestková
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
- 0.5 polévková lžíce Skořice celá
- 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 971 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 87 g
- Sodík 105 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 40.4 mg
- Draslík 157.8 mg
- Vláknina 4450.1 mg
- Vitamín A 4450.1 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme sušené vypeckované švestky, dáme je do rendlíku s 6 dl vody, novým kořením, hřebíčkem, citronovou kůrou, kouskem celé skořice (2–3 cm) a cukrem. Pomalu vaříme asi 35 minut.
-
2
Mezitím si v malém kastrůlku rozvaříme 3 lžíce švestkových povidel s 1 dl vody. Ve smetaně si rozmícháme maizenu a smícháme s rozvařenými povidly.
-
3
Rozvařené švestky i s tekutinou rozmixujeme dohladka, ale předtím vyjmeme koření. Přivedeme k varu a pomalu za stálého míchání přidáme povidla se smetanou. Krátce, asi 5 minut, povaříme, dochutíme cukrem, máslem, solí a 1,5 cl slivovice.
-
4
Plátky uzeného teplého masa rozdělíme na talíře, zalijeme švestkovou omáčkou a podáváme.