Vitello tonnato
Suroviny
- 750 g Telecí kýta
- 10 g Pepř černý celý
- 50 g Ančovička - filety
- 90 g Tuňák ve vlastní šťávě
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Kapary
- 2 ks Celer - nať
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Hřebíček
- 1.5 dl Olej olivový
- 7 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 702 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 221 g
- Sodík 347 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 338.9 mg
- Draslík 831 mg
- Vláknina 7250.5 mg
- Vitamín A 7250.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.5 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce dáme telecí kýtu převázanou nití, přidáme bobkové listy, celý pepř, hřebíčky, cibuli, mrkev, celer a půl lžičky soli. Vše zalijeme dostatečným množstvím vody a přivedeme k varu. Z povrchu odebereme pěnu, zakryjeme hrnec pokličkou a vaříme maso hodinu. Poté necháme maso vystydnout a tekutinu procedíme.
-
2
Rozmačkáme si tuňáka se 4 plátky ančoviček, lžící oleje a kapary, přidáme žloutky a vše rozmixujeme v mixéru nahladko. Vznikne nám omáčka. Do omáčky přidáme citronovou šťávu a zašleháváme postupně olej. Osolíme a opepříme.
-
3
Telecí maso pokrájíme na plátky a narovnáme na mísu, aby se překrývaly. Přelijeme je omáčkou, mísu přikryjeme a necháme přes noc v lednici.
-
4
Podáváme vychlazené.