Ořechové řezy s čokoládovou polevou
Suroviny
- 60 g Čokoláda hořká
- 10 g Máslo čerstvé
- 5 g Máslo čerstvé
- 60 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 105 g Ořechy vlašské
- 40 g Ořechy vlašské
- 100 g Cukr krupice
- 125 g Cukr moučkový
- 40 g Cukr moučkový
- 1 kávová lžička Voda pitná
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Vanilka mletá
- 1 špetka Vanilka mletá
- 6 polévková lžíce Mléko plnotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 622 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 39 g
- Sodík 65 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 448.4 mg
- Draslík 245 mg
- Vláknina 4953.3 mg
- Vitamín A 4953.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 56.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cukr prosejeme, smícháme se žloutky, vanilkou a v míse třeme cca 15 minut. Poté přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, nastrouhané ořechy a mouku.
-
2
Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, upečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova. Hotové těsto necháme vychladnout, rozkrojíme na polovinu, jeden díl potřeme ořechovým krémem a položíme na něj druhý. Zatížíme prkénkem, po chvíli přelijeme čokoládovou polevou. Necháme ztuhnout a nakrájíme na řezy.
-
3
Krém: ušleháme mléko se žloutky, cukrem a vanilkou. Poté vložíme do horké vodní lázně a šleháme do zhoustnutí. Krém necháme vychladnout, mezitím umícháme do pěny máslo, přidáme do něj studený krém a nahrubo nakrájené ořechy.
-
4
Poleva: rozehřejeme máslo se lžičkou vody a s čokoládou, za stálého míchání přidáme cukr povařený v 1/8l vody. Rozmícháme do hladka a ještě teplou polevou přelijeme těsto.