Reveňový koláč s rozinkami
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 160 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Cukr krupice
- 50 g Strouhanka
- 500 g Reveň (Rebarbora)
- 150 g Cukr moučkový
- 200 g Cukr moučkový
- 30 g Rozinky tmavé
- 5 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Vanilka mletá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 593 kcal
- Sacharidy 98 g
- Tuky 18 g
- Sodík 135 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 184.3 mg
- Draslík 328.2 mg
- Vláknina 5129.5 mg
- Vitamín A 5129.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku prosejeme, přidáme cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku, rozsekané máslo, žloutek a vypracujeme jemné těsto. Na chladném místě necháme cca 30 min ztuhnout. Poté těsto rozválíme, okrajem kruhu z dortové formy vykrojíme koláč a vložíme do formy. Na okraj položíme váleček vytvořený z odkrojeného těsta, zapečeme.
-
2
Reveň oloupeme, nadrobno nakrájíme, spaříme a rozložíme na koláč. Posypeme cukrem, rozinkami, osmaženou strouhankou, okraj potřeme rozšlehaným vejcem a v rozpálené troubě pečeme cca 20 - 30 minut. Hotový koláč dozdobíme sladkým sněhem a ještě krátce dosušíme v troubě.