Skopová plec s majoránkovou omáčkou
Suroviny
- 500 g Brambory
- 50 g Celer bulvový
- 50 g Mrkev kořen
- 50 g Petržel kořen
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1 kg Skopová plec
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Majoránka
- 2 polévková lžíce Saturejka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 828 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 95 g
- Sodík 344 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 758 mg
- Vláknina 15559.2 mg
- Vitamín A 15559.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Skopovou plec odblaníme, odřežeme viditelný tuk, žilky a omyjeme maso odvarem ze saturejky.
-
2
Oloupeme brambory, mrkev, petržel, celer, cibuli a česnek. Zeleninu omyjeme. Všechnu zeleninu, kromě brambor, dáme s masem do hrnce. Přidáme sůl, celý pepř, bobkový list a majoránku. Přilijeme 1 litr vody a pod pokličkou vaříme minimálně 50 minut.
-
3
V pánvi na rozpáleném másle přimícháme hladkou mouku a usmažíme si zlatou jíšku.
-
4
Uvařené maso vyjmeme a pokrájíme na plátky. Vývar přecedíme a vrátíme zpět do hrnce a dáme znovu vařit. Do vývaru vložíme pokrájené brambory a uvaříme je doměkka. Uvařené brambory scedíme a vývar zachytíme a dáme znovu vařit. Pak do vývaru přimícháme jíšku, povaříme 2–5 minut, vložíme pokrájené maso, necháme přejít varem.
-
5
Maso podáváme s brambory přelité omáčkou.