Skopová kýta s česnekem a zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Chléb samožitný
  • 20 g Mrkev kořen
  • 500 g Skopová kýta
  • 30 g Celer řapíkatý
  • 20 g Petržel kořen
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 3 ks Cibule
  • 5 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 4.5 dl Vývar jehněčí
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Saturejka
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 694 kcal
  • Sacharidy 72 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 471 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 29.3 mg
  • Draslík 461.5 mg
  • Vláknina 11169.2 mg
  • Vitamín A 11169.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.9 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Skopovou kýtu odblaníme, odkrojíme všechen viditelný tuk, maso omyjeme odvarem ze saturejky a osušíme. Oloupaný česnek rozetřeme se solí a celou kýtu potřeme a posypeme pepřem a kmínem.

  • 2

    Mrkev, řapíkatý celer a petržel očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Očištěné cibule drobně pokrájíme.

  • 3

    V zapékací míse si rozpálíme olej s máslem, zeleninu zpěníme, přidáme maso, které se zeleninou ze všech stran orestujeme dozlatova. Pak vše podlijeme vývarem a dáme do předehřáté trouby péct. Během pečení maso poléváme výpekem a doléváme vývarem, asi 1–2 dl.

  • 4

    Upečené maso vyjmeme, zeleninu poprášíme moukou, promícháme a ještě chvíli pečeme.

  • 5

    Horkou kýtu nakrájíme na plátky, dáme na talíře i se zeleninou a podáváme s chlebem.

Komentáře k receptu