Skopová kýta s česnekem a zeleninou
Suroviny
- 400 g Chléb samožitný
- 20 g Mrkev kořen
- 500 g Skopová kýta
- 30 g Celer řapíkatý
- 20 g Petržel kořen
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 3 ks Cibule
- 5 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 4.5 dl Vývar jehněčí
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Saturejka
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 694 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 42 g
- Sodík 471 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 29.3 mg
- Draslík 461.5 mg
- Vláknina 11169.2 mg
- Vitamín A 11169.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.9 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Skopovou kýtu odblaníme, odkrojíme všechen viditelný tuk, maso omyjeme odvarem ze saturejky a osušíme. Oloupaný česnek rozetřeme se solí a celou kýtu potřeme a posypeme pepřem a kmínem.
-
2
Mrkev, řapíkatý celer a petržel očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Očištěné cibule drobně pokrájíme.
-
3
V zapékací míse si rozpálíme olej s máslem, zeleninu zpěníme, přidáme maso, které se zeleninou ze všech stran orestujeme dozlatova. Pak vše podlijeme vývarem a dáme do předehřáté trouby péct. Během pečení maso poléváme výpekem a doléváme vývarem, asi 1–2 dl.
-
4
Upečené maso vyjmeme, zeleninu poprášíme moukou, promícháme a ještě chvíli pečeme.
-
5
Horkou kýtu nakrájíme na plátky, dáme na talíře i se zeleninou a podáváme s chlebem.