Musaka s bramborem a jehněčím
Suroviny
- 500 g Brambory
- 125 g Sýr krémový
- 425 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 60 g Sýr Čedar
- 350 g Jehněčí maso mleté
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Lilek
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 dl Vývar jehněčí
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 640 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 44 g
- Sodík 665 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 244.4 mg
- Draslík 1258.4 mg
- Vláknina 14335 mg
- Vitamín A 14335 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.6 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nakrájíme lilek na kolečka, rozložíme je a posypeme solí. Necháme 10 minut, poté otočíme a znovu osolíme. Dáme je do cedníku, propláchneme pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat.
-
2
V pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm pokrájenou cibuli a česnek. Přidáme mleté maso a smažíme cca 5 minut, než zhnědne. Přidáme pokrájená rajčata a vývar, přivedeme k varu a 10 minut vaříme. Smícháme Solamyl s vodou a přidáme do pánve. Vaříme, dokud směs nezhoustne.
-
3
Polovinu směsi přendáme do zapékací mísy. Pokryjeme plátky lilku, pak zbývající směsí s mletým masem a navrch dáme plátky brambor.
-
4
V misce smícháme vejce s jogurtem, měkkým sýrem, solí a pepřem. Směsí přelijeme brambory, aby byly zakryté. Posypeme nastrouhaným sýrem.
-
5
Zapékáme v předehřáté troubě 45 minut.
-
6
Podáváme teplé.