Jehněčí perské
Suroviny
- 900 g Jehněčí kýta
- 250 g Kuskus
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 ks Cibule
- 4 ks Rajčata
- 4 stroužek Česnek
- 2.25 dl Jogurt bílý
- 5 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Citronová šťáva
- 4 polévková lžíce Máta
- 4 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 544 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 27 g
- Sodík 271 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 104.4 mg
- Draslík 756.8 mg
- Vláknina 6076.4 mg
- Vitamín A 6076.4 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smícháme jogurt, pepř a rozetřený česnek, až vznikne marináda. Z jehněčího masa si nakrájíme 6 řízků a potřeme z obou stran citronovu šťávou, poté přes ně vylijeme marinádu. Přikryjeme a necháme 3 hodiny marinovat.
-
2
Do zapékací mísy dáme kuskus a zalijeme ho vařící vodou. Necháme stát 5 minut, poté procedíme a necháme stát v cedníku. Povaříme v páře nad pomalu se vařící vodou cca 8 minut. Přidáme citronovou šťávu, olej, rajčata, nasekanou cibuli, bylinky, pepř a sůl a necháme stát.
-
3
Maso grilujeme 15 minut a jednou obrátíme. Podáváme s kuskusem.