Bramborová paštika s vejci
Suroviny
- 500 g Brambory
- 150 g Sýr kozí
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 6 ks Vejce slepičí
- 1.5 l Voda pitná
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Hořčice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 674 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 45 g
- Sodík 843 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 487.4 mg
- Draslík 741.3 mg
- Vláknina 6851.8 mg
- Vitamín A 6851.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory omyjeme, oloupeme, pokrájíme na kostky, uvaříme v 1 l vody se solí a kmínem doměkka.
-
2
Omytou petrželku drobně pokrájíme (2 lžíce). Vejce dáme do 0.5 l vody s 1 lžičkou soli a uvaříme natvrdo. Vaříme je 8-10 minut, pak je oloupeme a nakrájíme na plátky.
-
3
Uvařené brambory scedíme, přidáme k nim 2 lžíce másla, 0.5 dl ohřáté smetany, petrželku s pepřem a vše dobře promícháme. Brambory rozdělíme na 3 díly.
-
4
Ve 2 dl smetany si rozmícháme hořčici a 0.5 lžičky soli.
-
5
Menší zapékací misku vymažeme máslem (1.5 lžíce). Na dno rozložíme 1/3 brambor, na ně poskládáme plátky ze 3 vajec, znovu dáme vrstvu brambor a na ni položíme plátky zbývajících vajec. Zakončíme poslední vrstvou brambor. Vše zalijeme připravenou smetanou, povrch posypeme nastrouhaným kozím sýrem a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 160°C přibližně 25 minut dozlatova.
-
6
Každou porci paštiky podáváme posypanou pokrájenou petrželkou.