Chřestová polévka s jíškou
Suroviny
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 10 g Polévkové koření
- 150 g Chřest sterilovaný
- 250 ml Mléko polotučné
- 50 ml Olej stolní
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 2.75 l Vývar zeleninový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 662 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 32 g
- Sodík 3377 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 25.6 mg
- Draslík 1003.7 mg
- Vláknina 15575.4 mg
- Vitamín A 15575.4 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.8 mg
- Vitamín E 5.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou jíšku. Jíšku ochutíme muškátovým oříškem a pepřem a za stálého promíchávání vléváme vlažný vývar. Vývar s jíškou vaříme 20 minut. Ke konci varu přiléváme mléko. Polévku krátce povaříme a přecedíme.
-
2
Do zcezené polévky dáme kousky sterilovaného chřestu, osolíme a krátce povaříme. Polévku doplníme polévkovým kořením a povaříme. Před podáváním vsypeme do polévky nasekanou petrželku a pažitku. Polévku podáváme horkou.