Vepřová kýta na sherry
Suroviny
- 120 g Cibule
- 30 g Máslo čerstvé
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 200 g Žampiony čerstvé
- 750 g Vepřová kýta
- 160 g Paprika červená
- 20 g Mouka pšeničná hladká
- 10 g Protlak rajčatový
- 20 ml Olej olivový
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 300 ml Vývar drůbeží
- 100 ml Sherry brandy
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 842 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 54 g
- Sodík 828 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 175.9 mg
- Draslík 947.4 mg
- Vláknina 4736.5 mg
- Vitamín A 4736.5 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a osmažíme po obou stranách na rozehřátém oleji s máslem. Po opečení je vyndáme.
-
2
Na pánvi s tukem zpěníme nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou, 1 minutu osmažíme a zamícháme do ní papriku. Zalijeme vývarem, 2 minuty vaříme, přidáme nakrájenou papriku, madeiru, nakrájené žampiony, rajský protlak a ještě 2-3 minuty mírně povaříme.
-
3
Do této šťávy vložíme maso a společně asi 20 minut dusíme.
-
4
Nakonec zamícháme smetanu, ochutnáme, dokořeníme a opatrně prohřejeme. Podáváme teplé.