Opékané selské brambory s kozím sýrem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 802 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 36 g
- Sodík 949 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 88.5 mg
- Draslík 1334.8 mg
- Vláknina 8882.5 mg
- Vitamín A 8882.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme všechny ingredience. Oloupané brambory omyjeme a nakrájíme na plátky přibližně 4 mm silné. Anglickou slaninu pokrájíme na tenké proužky. Šalotky oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na tenké proužky (půlměsíčky). Kozí sýr nakrájíme na kostičky.
-
2
Ve větší hluboké pánvi (nejlépe litinové) rozehřejeme máslo se sádlem. Přidáme anglickou slaninu. Když se slanina začne smažit, přidáme cibuli, promícháme a krátce (30 sekund restujeme). Pak po celé pánvi rozložíme brambory, posolíme je, posypeme čerstvě pomletým pepřem a vše opékáme: pánev zakryjeme poklicí a přibližně každých 5 minut brambory se všemi přísadami obracečkou obrátíme, aby se smažily z každé strany.
-
3
Takto brambory opékáme přibližně 30-40 minut (záleží na kvalitě a velikosti pánve). Kozí sýr přimícháme přibližně 6 - 10 minut před dopečením brambor.
-
4
Osmažené brambory mají zlatou barvu a jsou křupavé. Podáváme je horké.
-
5
Ke každé porci podáváme sklenici mléka nebo podmáslí.