Opékané selské brambory s kozím sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Anglická slanina
  • 700 g Brambory
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 200 g Sýr kozí
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 3 ks Šalotka
  • 1 l Podmáslí kysané 1%
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.24 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 802 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 949 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 88.5 mg
  • Draslík 1334.8 mg
  • Vláknina 8882.5 mg
  • Vitamín A 8882.5 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30.2 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme všechny ingredience. Oloupané brambory omyjeme a nakrájíme na plátky přibližně 4 mm silné. Anglickou slaninu pokrájíme na tenké proužky. Šalotky oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na tenké proužky (půlměsíčky). Kozí sýr nakrájíme na kostičky.

  • 2

    Ve větší hluboké pánvi (nejlépe litinové) rozehřejeme máslo se sádlem. Přidáme anglickou slaninu. Když se slanina začne smažit, přidáme cibuli, promícháme a krátce (30 sekund restujeme). Pak po celé pánvi rozložíme brambory, posolíme je, posypeme čerstvě pomletým pepřem a vše opékáme: pánev zakryjeme poklicí a přibližně každých 5 minut brambory se všemi přísadami obracečkou obrátíme, aby se smažily z každé strany.

  • 3

    Takto brambory opékáme přibližně 30-40 minut (záleží na kvalitě a velikosti pánve). Kozí sýr přimícháme přibližně 6 - 10 minut před dopečením brambor.

  • 4

    Osmažené brambory mají zlatou barvu a jsou křupavé. Podáváme je horké.

  • 5

    Ke každé porci podáváme sklenici mléka nebo podmáslí.

Komentáře k receptu