Sýrové cappellacci s boloňskou omáčkou
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
- 130 g Slanina vepřová
- 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 250 g Vepřové maso mleté
- 90 g Sýr Taleggio
- 250 g Hovězí maso mleté
- 250 g Sýr Ricotta
- 300 g Mouka pšeničná hladká
- 15 ml Olej olivový
- 60 ml Sýr Parmezán
- 120 ml Víno bílé
- 600 ml Hovězí vývar základní
- 100 ml Smetana čerstvá ke šlehání
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Muškátový oříšek
- 2 ks Celer řapíkatý
- 2 hrst Sýr Parmezán
- 1 hrst Bazalka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2 l Hovězí vývar základní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1401 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 251 g
- Sodík 3504 mg
- Bílkoviny 85 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 414.4 mg
- Draslík 1549 mg
- Vláknina 11003.5 mg
- Vitamín A 11003.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.8 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme nádivku. Nastrouháme parmezán, muškátový oříšek a sýr taleggio po odříznutí kůrky nakrájíme na kostičky. V míse smícháme ricottu, sýr taleggio, parmezán, vejce a muškátový oříšek. Dochutíme solí a pepřem a vše promícháme.
-
2
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, vyválíme plát a
-
3
kráječem na ravioli vyřízneme 7 čtverců a do každého středu čtverce umístíme trochu nádivky. Okraje kolem nádivky potřeme trochou vody, poté čtverce přehneme tak, abychom získali trojúhelníky. Okraje k sobě stlačíme.
-
4
Každý trojúhelník obtočíme kolem ukazováku a přitiskneme k sobě dva vzdálenější konce, aby těstoviny připomínaly biskupskou čepici. Těstoviny rozložíme na pomoučněnou utěrku, lehce posypeme moukou a necháme oschnout. Připravíme si boloňskou omáčku. Cibuli, mrkev a celer pokrájíme nadrobno. V pánvi necháme vzpěnit olej s máslem a poté osmažíme zeleninu, utřený česnek a slaninu nakrájenou na kostičky. Smažíme 10 minut, aby nám změkla zelenina. Přimícháme mleté hovězí a vepřové maso a smažíme dalších 10 minut. Snažíme se oddělit maso na co nejmenší kousky. Dochutíme solí a pepřem. Poté dolijeme vínem, zamícháme a povaříme dalších 5 minut. Ke směsi vložíme nakrájená rajčata a 250 ml vývaru. Uvedeme k bodu varu. Poté dusíme 2 hodiny velmi mírným varem. Občas promícháme. Do masové omáčky přilijeme smetanu a vaříme dalších 30 minut. Často mícháme.
-
5
Do hrnce nalijeme hovězí vývar a cappellacci v něm vaříme 5 minut. Poté těstoviny slijeme, smícháme s boloňskou omáčkou, posypeme nastrouhaným parmezánem a lístky čerstvé bazalky.