Plněná těstovinová roláda
Suroviny
- 75 g Máslo čerstvé
- 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 150 g Špenát listový čerstvý
- 250 g Sýr Ricotta
- 200 g Mouka pšeničná hladká
- 60 ml Olej olivový
- 60 ml Sýr Parmezán
- 90 ml Víno bílé
- 60 ml Sýr Gruyére
- 0.75 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 kávová lžička Oregano čerstvé
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Rajčatová pasta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 846 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 53 g
- Sodík 1231 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 265.1 mg
- Draslík 904.9 mg
- Vláknina 10547.6 mg
- Vitamín A 10547.6 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.9 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V pánvi necháme vzpěnit polovinu dávky másla a osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Smažíme na mírném ohni 5 minut doměkka.
-
2
Špenátové listy omyjeme a nakrájíme na kousky. Přidáme je do pánve a dochutíme solí a pepřem. Za častého míchání smažíme 7 minut, abychom měli špenát měkký. Přivedeme k bodu varu a za stálého míchání vaříme tak dlouho, dokud se skoro všechna voda nevypaří a zůstane nám pouze poměrně suchý špenát. Špenátovou směs pokrájíme na drobné kousky a smícháme s ricottou, vejcem a s polovinou nastrouhaného parmezánu a s gruérem. Dochutíme muškátovým oříškem. Vše promícháme.
-
3
Těsto vypracujeme z uvedených surovin, rozválíme plát a umístíme na čistou utěrku. Potřeme vrstvou špenátu, všechny okraje těsta si ponecháme volné a potřeme je vodou. Pomocí utěrky těsto zavineme do rolády. Po obou neuzavřených stranách k sobě stlačíme, aby se roláda nerozlepovala. Kolem rolády několikrát omotáme utěrku a po obou stranách pevně zavážeme provázkem.
-
4
Uvedeme do varu vodu ve velkém hrnci a vložíme závitek. Hrnec částečně zakryjeme poklicí a vaříme na mírném ohni 45 minut. Závitek během varu dvakrát otočíme. Uvařený závitek opatrně přendáme na vál. Vál z jedné strany podložíme, aby mohla odtékat voda a necháme vychladnout.
-
5
Připravíme si rajskou omáčku. Cibuli, mrkev a celer pokrájíme na kousky. V pánvi osmahneme na oleji pokrájený česnek. Smažíme 2 minuty za neustálého míchání. Poté vložíme nakrájenou zeleninu a lístky bazalky, tymiánu a oregana. Smažíme na mírném ohni 6 minut, abychom získali zeleninu měkkou a mírně zlatavou. Přimícháme nakrájená rajčata spolu s rajčatovou pastou a cukrem. Dochutíme solí a pepřem. Za stálého míchání uvedeme k bodu varu, poté snížíme teplotu a vaříme bez poklice 45 minut na mírném ohni. Občas zamícháme.
-
6
Rozbalíme roládu a nakrájíme ji na 12 plátků. Rozehřejeme zbývající máslo a vymažeme jím pekáč. Poté do něj vložíme plátky rolády a pokapeme rozehřátým máslem, posypeme nastrouhaným parmezánem a sýrem gruyére. Pečeme 15 minut při 200 stupních dozlatova.
-
7
Mezitím rozmixujeme rajskou omáčku najemno. Vložíme ji do hrnce, dolijeme vínem tak, aby byla řidší. Omáčku ohříváme tak dlouho, až začne bublat. Plátky rolády podáváme přelité omáčkou.