Špagety s masovými koulemi
Suroviny
- 25 g Mouka pšeničná celozrnná
- 150 g Strouhanka
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 450 g Hovězí maso mleté
- 450 g Špagety
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 2 dl Hovězí vývar základní
- 1.5 dl Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Estragon
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 909 kcal
- Sacharidy 120 g
- Tuky 24 g
- Sodík 918 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 81.8 mg
- Draslík 752.8 mg
- Vláknina 6305.3 mg
- Vitamín A 6305.3 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.5 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Strouhanku nasypeme do misky, přidáme mléko a dáme 30 minut stranou, aby se vsáklo.
-
2
Rozpustíme v pánvi polovinu másla, přidáme mouku a smažíme 2 minuty. Přiléváme postupně hovězí vývar a pět minut povaříme. Vmícháme pokrájená rajčata, cukr, rajčatový protlak a estragon. Osolíme čtvrt lžičkou soli a povaříme 25 minut.
-
3
Ve větší míse smícháme maso, pokrájenou cibuli, papriku a mlékem nasáklou strouhanku a osolíme čtvrt lžičkou soli. Z hmoty utvoříme 14 koulí. Rozehřejeme olej v pánvi a zbývající máslo a osmahneme koule do hněda. Poté přeložíme do zapékací mísy, přelijeme rajčatovou směsí z pánve, přikryjeme a zapékáme v předehřáté troubě 25 minut.
-
4
Špagety uvaříme ve vodě s lžičkou solio na skus. Poté přecedíme a necháme okapat.
-
5
Hovězí koule vyndáme z trouby, necháme chvilku zchladnout a podáváme se špagetami.