Zajíc v portskám víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Cibule
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 125 g Slanina vepřová
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 20 g Petržel - nať
  • 160 g Šalotka
  • 250 g Hříbky čerstvé
  • 20 g Tymián čerstvý
  • 900 ml Vývar z hovězích kostí
  • 300 ml Víno portské
  • 2 ks Bobkový list
  • 2 kg Zaječí maso
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 771 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 1199 mg
  • Bílkoviny 83 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 297.7 mg
  • Draslík 2318.8 mg
  • Vláknina 3231 mg
  • Vitamín A 3231 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.6 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Marináda: smícháme portské, olej, nakrájenou cibuli a bobkový list. Přidáme porce zajíce, v marinádě je několikrát obrátíme a necháme je 8 hodin v chladničce marinovat.

  • 2

    Vyndáme maso z marinády (marinádu uchováme). V pekáči rozehřejeme máslo s olejem. Když začne máslo pěnit, vložíme porce zajíce a zprudka je dohněda smažíme. Vyjmeme je a necháme okapat na papírových ubrouscích.

  • 3

    V pekáči vyškvaříme nakrájenou slaninu, přidáme šalotku a dozlatova ji osmažíme. Vložíme houby a podusíme asi 2-3 minuty. Vše z oleje vyjmeme a ocedíme. Do pekáče přisypeme mouku a 1 minutu ji mícháme, aby se osmažila. Postupně přilijeme vývar a průběžně promícháváme, omáčku zredukujeme.

  • 4

    Do pekáče vrátíme maso, houbovou směs a přilijeme procezenou marinádu. Přidáme petržel a podle chuti sůl a pepř. Přikryjeme a 2 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160 °C.

  • 5

    Podáváme ozdobené čerstvým tymiánem.

Komentáře k receptu