Zajíc v portskám víně
Suroviny
- 150 g Cibule
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 g Slanina vepřová
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 20 g Petržel - nať
- 160 g Šalotka
- 250 g Hříbky čerstvé
- 20 g Tymián čerstvý
- 900 ml Vývar z hovězích kostí
- 300 ml Víno portské
- 2 ks Bobkový list
- 2 kg Zaječí maso
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 771 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 32 g
- Sodík 1199 mg
- Bílkoviny 83 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 297.7 mg
- Draslík 2318.8 mg
- Vláknina 3231 mg
- Vitamín A 3231 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Marináda: smícháme portské, olej, nakrájenou cibuli a bobkový list. Přidáme porce zajíce, v marinádě je několikrát obrátíme a necháme je 8 hodin v chladničce marinovat.
-
2
Vyndáme maso z marinády (marinádu uchováme). V pekáči rozehřejeme máslo s olejem. Když začne máslo pěnit, vložíme porce zajíce a zprudka je dohněda smažíme. Vyjmeme je a necháme okapat na papírových ubrouscích.
-
3
V pekáči vyškvaříme nakrájenou slaninu, přidáme šalotku a dozlatova ji osmažíme. Vložíme houby a podusíme asi 2-3 minuty. Vše z oleje vyjmeme a ocedíme. Do pekáče přisypeme mouku a 1 minutu ji mícháme, aby se osmažila. Postupně přilijeme vývar a průběžně promícháváme, omáčku zredukujeme.
-
4
Do pekáče vrátíme maso, houbovou směs a přilijeme procezenou marinádu. Přidáme petržel a podle chuti sůl a pepř. Přikryjeme a 2 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160 °C.
-
5
Podáváme ozdobené čerstvým tymiánem.