Pohankové rizoto s houbami
Suroviny
- 200 g Okurky nakládané
- 150 g Sýr Eidam cihla 30%
- 400 g Houby čerstvé
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kari koření
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Cibule
- 9.5 dl Voda pitná
- 0.5 šálek Pohanka
- 1 šálek Kroupy ječné
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 0.5 polévková lžíce Vegeta
- 0.27 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 556 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 16 g
- Sodík 1024 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 5.8 mg
- Draslík 552.1 mg
- Vláknina 21083.5 mg
- Vitamín A 21083.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pohanku promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, dáme do hrnce se 7.5 dl vody a 0.5 lžičkou soli, přivedeme k varu. Vaříme 30 minut.
-
2
Den předem omyté a namočené kroupy uvaříme zvlášť: v poměru 1 hrneček krup + 2 hrnečky vody + 1 lžička soli.
-
3
Kroupy s pohankou dáme do mísy. Čerstvé houby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno, v pánvi na oleji ji zpěníme, přidáme k ní houby, osolíme (0.5 lžičky), přimícháme drcený kmín, dusíme do doby, až se všechna voda vyvaří. Pak vše přidáme do mísy k pohance a kroupám. Celou směs promícháme, dochutíme Vegetou a kari kořením.
-
4
Pečící plech vytřeme sádlem, rizoto rozložíme, posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 200 °C přibližně 15-20 minut dozlatova.
-
5
Pohankové rizoto podáváme se sladkokyselou okurkou.