Kuřecí játra a vepřové maso v terině
Suroviny
- 300 g Játra kuřecí
- 200 g Slanina vepřová
- 200 g Vepřová plec
- 300 g Vepřový bok
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Směs pěti vůní
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 polévková lžíce Husí sádlo
- 4 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 3 polévková lžíce Brandy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 729 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 66 g
- Sodík 710 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 335.7 mg
- Draslík 469.3 mg
- Vláknina 2292.2 mg
- Vitamín A 2292.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.2 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V pánvi opečeme na husím sádle (může být i vepřové sádlo) doměkka cibuli, asi 5 minut. Přidáme na kousky nakrájená játra a za stálého míchání opékáme dalších 5 minut. Přilejeme brandy, necháme pár sekund zahřát a zapálíme. Když plameny uhasnou, sporák vypneme.
-
2
Vepřový bůček bez kosti i vepřovou plec pomeleme a důkladně promícháme s nakrájenou polovinou slaniny, přidáme opečená játra s cibulí, nasekané jarní cibulky, lžičku směsi koření quatre épices (černý pepř, bílý pepř, mletý hřebíček, mletý zázvor, muškátový oříšek – viz poznámka), vejce, smetanu, tymián, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Směs naplníme do teriny, ozdobíme plátky slaniny a přiklopenou nebo uzavřenou alobalem dáme do pekáče, do něhož nalijeme vařící vodu tak, aby sahala do poloviny teriny a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme 2 hodiny. Pokrm podáváme teplý nebo studený.