Mexické hovězí
Suroviny
- 200 g Rajčata
- 500 g Hovězí maso zadní
- 225 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 225 g Hnědá rýže
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 2 kávová lžička Solamyl - bramborový škrob
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Chilli paprička
- 0.5 ks Paprika zelená
- 0.5 ks Paprika žlutá
- 0.5 ks Paprika červená
- 8 ks Tortilla
- 1 ks Limetka
- 1 stroužek Česnek
- 7 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 542 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 99 g
- Sodík 566 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 69 g
- Cholesterol 72.5 mg
- Draslík 594.2 mg
- Vláknina 22425 mg
- Vitamín A 22425 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 63.8 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do velkého hrnce nasypeme rýži a zalijeme vařící vodou, osolíme a vaříme pod pokličkou 15 minut. Poté necháme 5 minut stát a rýži scedíme.
-
2
Do velkého hrnce dáme olej, pokrájenou cibuli a mrkev. Přikryjeme pokličkou a smažíme dvě minuty. Přidáme pokrájené papriky, jednu nakrájenou chilli, česnek a hovězí maso pokrájené na proužky. Dusíme pod pokličkou 4 minuty. Přidáme konzervovaná rajčata, sůl, pepř a rajčatový protlak.
-
3
Smícháme solamyl s 4 lžícemi vody a přilijeme do hrnce. Podusíme pod pokličkou 10 minut.
-
4
Salsu si připravíme smícháním rajčat, pokrájené jarní cibulky, chilli, limetkové šťávy a koriandru. Osolíme, opepříme a necháme stát 10 minut.
-
5
Tortilly ohříváme 40 vteřin dle návodu na balíčku v mikrovlnné troubě.
-
6
Pokrm ozdobíme čerstvým koriandrem a podáváme s tortillami, rýží a salsou.