Rýžový nákyp s jablky a ořechy
Suroviny
- 500 g Jablka
- 70 g Máslo čerstvé
- 20 g Máslo čerstvé
- 20 g Ořechy vlašské
- 150 g Rýže loupaná
- 30 g Strouhanka
- 20 g Cukr vanilka
- 120 g Cukr moučkový
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.75 l Mléko plnotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 631 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 30 g
- Sodík 156 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 71 g
- Cholesterol 332.8 mg
- Draslík 233 mg
- Vláknina 6363.4 mg
- Vitamín A 6363.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 951.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V mléce rozmícháme trošku cukru a soli a uvaříme v něm doměkka spařenou rýži. Necháme vychladnout.
-
2
Mezitím umícháme máslo do pěny, přidáme zbytek cukru, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku a cca 15 minut třeme. Poté přimícháme rýži, tuhý sníh ušlehaný z bílků a loupané ořechy.
-
3
Polovinu těsta rozetřeme do vymazané a strouhankou vysypané formy, rozložíme na něj oloupaná a udušená jablka, na ně rozetřeme zbytek těsta a ve středně rozehřáté troubě pečeme cca 45 minut.
-
4
Hotový nákyp posypeme vanilkovým cukrem a podáváme teplý.