Kuře na slanině a víně
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 125 g Slanina vepřová
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 10 g Petržel - nať
- 250 g Žampiony čerstvé
- 1500 g Kuře
- 150 g Šalotka
- 10 g Tymián čerstvý
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 4 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
- 300 ml Víno červené
- 300 ml Vývar drůbeží
- 1 ks Bobkový list
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1407 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 82 g
- Sodík 1663 mg
- Bílkoviny 83 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 311.5 mg
- Draslík 1314.6 mg
- Vláknina 5820.8 mg
- Vitamín A 5820.8 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.4 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře naporcujeme. V pekáči rozehřejeme v oleji máslo, když začne pěnit, přidáme osolené porce kuřete a 8-10 minut je z obou stran lehce dohněda smažíme.
-
2
Maso vyjmeme a necháme na papírových ubrouscích okapat.
-
3
Do pekáče přidáme slaninu, šalotky, nakrájené žampiony a zprudka je průběžně promícháváme a dohněda smažíme. Děrovanou naběračkou je vyjmeme a necháme okapat na papírových ubrouscích.
-
4
Do pekáče dáme mouku a 3-5 minut ji průběžně promícháváme, lehce osmahneme. Postupně přilijeme vývar, potom víno a omáčku dohladka rozmícháme a povaříme.
-
5
Do pekáče vrátíme kuře, šalotky a slaninu, přidáme bobkový list, tymián, petrželovou nať, drcený česnek, dochutíme pepřem a solí. Přivedeme k varu, přikryjeme a 45-60 minut podusíme v předehřáté troubě při 180 °C, až je kuře měkké.
-
6
Osmažíme krajíčky chleba a každý rozkrojíme na 4 trojúhelníčky.
-
7
Kuře ozdobíme nasekanou petrželovou natí a servírujeme s trojúhelníčky opečeného chleba.