Provansálské pečené kuře
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 964 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 94 g
- Sodík 1030 mg
- Bílkoviny 73 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 281.3 mg
- Draslík 956.8 mg
- Vláknina 4146 mg
- Vitamín A 4146 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70.3 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře potřeme zevnitř i vně polovinou dávky soli a cayenského pepře a vložíme do něj neoloupaný česnek a petrželovou nať.
-
2
Do pekáče dáme kuře, obložíme nakrájenou paprikou, mrkví a oloupanými stroužky česneku, přilijeme vývar. Přikryjeme a asi 1 hodinu pečeme v předehřáté troubě při 190 °C (plyn 5).
-
3
Vyndáme kuře z pekáče, šťávu s mrkví, paprikou a česnekem nalijeme do mixéru a dohladka rozmixujeme. Šťávu potom vrátíme do pekáče, a je-li příliš tekutá, vaříme ji, aby zhoustla. V hrnci svaříme ocet (asi 3 polévkové lžíce). Svařený ocet s rajským protlakem a provensálským kořením zamícháme do šťávy, tu dochutíme pepřem a solí. Do pekáče vrátíme kuře, lžící je polijeme šťávou a prohřejeme.
-
4
Zdobíme nasekanou petrželovou natí a servírujeme.