Francouzské kuře
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1362 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 95 g
- Sodík 923 mg
- Bílkoviny 98 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 402 mg
- Draslík 1232 mg
- Vláknina 2867.5 mg
- Vitamín A 2867.5 mg
- Vitamín B6 2.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.9 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře osolíme, opepříme a vložíme do dutiny estragon. Osolíme ho i na povrchu.
-
2
Kuře svážeme, potřeme máslem a položíme je prsíčky na pekáč. Vedle kuřete položíme paličky česneku. Podlijeme je částí vývaru a přikryjeme papírem na pečení potřeným máslem. Pečeme 20 minut (potom dalších 20 minut na každých 500 g), v předehřáté troubě při 190 °C (plyn 5). Během pečení kuře postupně obracíme na boky, na závěr na záda a vždy je potřeme vypečenou šťávou, aby bylo celé do zlatohněda.
-
3
Vyzkoušíme, zda je kuře propečené: do nejsilnější části stehna vpíchneme jehlici. je-li hotové, vytéká čirá šťáva. Upečené kuře uchováváme na teple, výpek nevyléváme.
-
4
Ze šťávy na pekáči sebereme kromě asi 1 polévkové lžíce všechen tuk a s moukou a vývarem z ní připravíme šťávu.