Francouzské kuře

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 90 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 200 g Česnek
  • 10 g Estragon
  • 100 ml Vývar drůbeží
  • 2 kávová lžička Mouka pšeničná hladká
  • 2 kg Kuře
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1362 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 95 g
  • Sodík 923 mg
  • Bílkoviny 98 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 402 mg
  • Draslík 1232 mg
  • Vláknina 2867.5 mg
  • Vitamín A 2867.5 mg
  • Vitamín B6 2.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.9 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuře osolíme, opepříme a vložíme do dutiny estragon. Osolíme ho i na povrchu.

  • 2

    Kuře svážeme, potřeme máslem a položíme je prsíčky na pekáč. Vedle kuřete položíme paličky česneku. Podlijeme je částí vývaru a přikryjeme papírem na pečení potřeným máslem. Pečeme 20 minut (potom dalších 20 minut na každých 500 g), v předehřáté troubě při 190 °C (plyn 5). Během pečení kuře postupně obracíme na boky, na závěr na záda a vždy je potřeme vypečenou šťávou, aby bylo celé do zlatohněda.

  • 3

    Vyzkoušíme, zda je kuře propečené: do nejsilnější části stehna vpíchneme jehlici. je-li hotové, vytéká čirá šťáva. Upečené kuře uchováváme na teple, výpek nevyléváme.

  • 4

    Ze šťávy na pekáči sebereme kromě asi 1 polévkové lžíce všechen tuk a s moukou a vývarem z ní připravíme šťávu.

Komentáře k receptu