Květákový sicilský salát
Suroviny
- 20 g Hrozinky
- 15 g Oříšky piniové
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Cukr moučkový
- 2 kávová lžička Ocet jablečný
- 1 ks Květák
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 168 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 10 g
- Sodík 241 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 829.6 mg
- Vláknina 11171.9 mg
- Vitamín A 11171.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 125.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozdělíme květák na růžičky, košťál rozkrájíme na malé kousky a spolu s růžičkami květáku dáme vařit do osolené vody asi 5 minut, poté scedíme a necháme okapat.
-
2
Připravíme si dresink na salát. Do sklenice nalijeme citrónovou šťávu, přidáme cukr moučku, bílý pepř, jablečný ocet, špetku soli, olivový olej a pořádně promícháme. Dresink nalijeme na květákové růžičky a necháme 1 hodinu zchladnout.
-
3
Hrozinky namočíme do 150 ml horké vody na 10 minut, aby nabobtnaly, poté je scedíme a nasekáme nadrobno. Květákové růžičky posypeme hrozinkami, oříšky, nastrouhanou citrónovou kůrou a drobně nakrájenou pažitkou.