Pražma s citronovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 45 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 10 g Estragon
  • 3 g Pepř bílý
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 20 ml Citronová šťáva
  • 20 ml Olej slunečnicový
  • 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Citron
  • 1 špetka Sůl
  • 1 kg Pražma
  • 2 polévková lžíce Víno bílé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 516 kcal
  • Sacharidy 5 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 749 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 314.8 mg
  • Draslík 1022.6 mg
  • Vláknina 1438.3 mg
  • Vitamín A 1438.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Břišní dutinu ryby osolíme, opepříme a vložíme snítky estragonu a kolečka citronu.

  • 2

    Rybu osolíme a opepříme i zevně a vložíme ji do zapékací mísy vymazané olejem. Pokapeme vínem a rybu fólií lehce zabalíme. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 200 °C.

  • 3

    Připravíme omáčku: v hrnci rozšleháme smetanu s citronovou šťávou, máslem, žloutkem a moukou. Za stálého míchání zahříváme, až omáčka zhoustne natolik, že ulpívá na zadní straně lžíce. Podle chuti osolíme, opepříme bílým pepřem a přimícháme estragon. Omáčku udržujeme teplou.

  • 4

    Rybu přendáme na nahřátou servírovací mísu. Zalijeme ji šťávou z pečení, ozdobíme snítkou estragonu a kolečkem citronu a ihned podáváme. Teplou omáčku podáváme zvlášť.

Komentáře k receptu