Pražma s citronovou omáčkou
Suroviny
- 45 g Máslo čerstvé
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 10 g Estragon
- 3 g Pepř bílý
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 20 ml Citronová šťáva
- 20 ml Olej slunečnicový
- 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Citron
- 1 špetka Sůl
- 1 kg Pražma
- 2 polévková lžíce Víno bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 516 kcal
- Sacharidy 5 g
- Tuky 31 g
- Sodík 749 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 314.8 mg
- Draslík 1022.6 mg
- Vláknina 1438.3 mg
- Vitamín A 1438.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Břišní dutinu ryby osolíme, opepříme a vložíme snítky estragonu a kolečka citronu.
-
2
Rybu osolíme a opepříme i zevně a vložíme ji do zapékací mísy vymazané olejem. Pokapeme vínem a rybu fólií lehce zabalíme. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 200 °C.
-
3
Připravíme omáčku: v hrnci rozšleháme smetanu s citronovou šťávou, máslem, žloutkem a moukou. Za stálého míchání zahříváme, až omáčka zhoustne natolik, že ulpívá na zadní straně lžíce. Podle chuti osolíme, opepříme bílým pepřem a přimícháme estragon. Omáčku udržujeme teplou.
-
4
Rybu přendáme na nahřátou servírovací mísu. Zalijeme ji šťávou z pečení, ozdobíme snítkou estragonu a kolečkem citronu a ihned podáváme. Teplou omáčku podáváme zvlášť.