Pražma s čedarem
Suroviny
- 1200 g Pražma
- 10 g Citronová kůra
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 20 g Máslo čerstvé
- 35 g Sýr Čedar
- 20 g Petržel - nať
- 30 g Máslo čerstvé
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 40 ml Citronová šťáva
- 150 ml Voda pitná
- 150 ml Mléko polotučné
- 4 plátek Citrony
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 425 kcal
- Sacharidy 5 g
- Tuky 16 g
- Sodík 1267 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 228.9 mg
- Draslík 1136.3 mg
- Vláknina 1950.5 mg
- Vitamín A 1950.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ryby podélně rozkrojíme a klademe je do máslem vymazané zapékací mísy. Porce osolíme, opepříme a posypeme citronovou kůrou.
-
2
Zakapeme citronovou šťávou a odměřeným množstvím vody. Mísu zakryjeme papírem na pečení, který jsme pomastili máslem.
-
3
Asi 20 minut pečeme v předehřáté troubě při 160 °C.
-
4
Ryby dáme na vyhřátý žáruvzdorný talíř, přikryjeme a udržujeme teplé. Výpek přecedíme a uschováme.
-
5
Uděláme bílou omáčku: v hrnci rozehřejeme máslo a přidáme hladkou mouku. Asi 2 minuty smažíme, průběžně promícháváme. Postupně ji zaléváme mlékem a vypečenou šťávou. Zredukujeme. Dochutíme pepřem a solí.
-
6
Bílou omáčkou zalijeme ryby, posypeme sýrem a 3–5 minut je 10 cm pod horkým grilem grilujeme, až se prohřejí a omáčka má na povrchu zlatavou kůrku.
-
7
Servírujeme, zdobíme kolečky citrónu a snítkami petrželové natě.