Pražma s čedarem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1200 g Pražma
  • 10 g Citronová kůra
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 35 g Sýr Čedar
  • 20 g Petržel - nať
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 40 ml Citronová šťáva
  • 150 ml Voda pitná
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 4 plátek Citrony
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 425 kcal
  • Sacharidy 5 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 1267 mg
  • Bílkoviny 62 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 228.9 mg
  • Draslík 1136.3 mg
  • Vláknina 1950.5 mg
  • Vitamín A 1950.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.9 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ryby podélně rozkrojíme a klademe je do máslem vymazané zapékací mísy. Porce osolíme, opepříme a posypeme citronovou kůrou.

  • 2

    Zakapeme citronovou šťávou a odměřeným množstvím vody. Mísu zakryjeme papírem na pečení, který jsme pomastili máslem.

  • 3

    Asi 20 minut pečeme v předehřáté troubě při 160 °C.

  • 4

    Ryby dáme na vyhřátý žáruvzdorný talíř, přikryjeme a udržujeme teplé. Výpek přecedíme a uschováme.

  • 5

    Uděláme bílou omáčku: v hrnci rozehřejeme máslo a přidáme hladkou mouku. Asi 2 minuty smažíme, průběžně promícháváme. Postupně ji zaléváme mlékem a vypečenou šťávou. Zredukujeme. Dochutíme pepřem a solí.

  • 6

    Bílou omáčkou zalijeme ryby, posypeme sýrem a 3–5 minut je 10 cm pod horkým grilem grilujeme, až se prohřejí a omáčka má na povrchu zlatavou kůrku.

  • 7

    Servírujeme, zdobíme kolečky citrónu a snítkami petrželové natě.

Komentáře k receptu