Teplý smetanový krém s chřestem a plísňovým sýrem
Suroviny
- 2 kostka Bujón natur kuřecí
- 250 g Chřest bílý
- 200 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
- 150 ml Smetana zakysaná 14%
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 390 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 33 g
- Sodík 69 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 233.1 mg
- Draslík 180.9 mg
- Vláknina 3650.7 mg
- Vitamín A 3650.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.4 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V litru vody rozdrobíme 2 kostky kuřecího bujonu.
-
2
Chřest očistíme kartáčkem, oloupeme a nakrájíme na šikmé špalíky. Chřestové špalíky uvaříme do měkka ve vývaru z bujonu. Vařený chřest odložíme na talíř a ve vývaru ještě 15 minut vaříme chřestové slupky proto, aby byl chřestový vývar silnější. Chřestové slupky potom vyhodíme. V hrnci na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, a když cibulka zesklovatí, přidáme k ní uvařený chřest a podusíme.
-
3
Na másle na mírném ohni rozmícháme hladkou mouku a vymícháme ji do světlé jíšky. Hotovou jíšku zalijeme přecezeným zeleninovým vývarem a vaříme 20 minut, aby byla mouka v jíšce poživatelná. Potom do polévky rozkrájíme na malé kousky plísňový sýr a mícháme na ohni tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí. Pak rozšleháme ve smetaně žloutky a vmícháme smetanu do polévky, kterou už jen zahřejeme, ale nevaříme. Na závěr polévkový krém okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem.