Bramborové šišky s mákem a meruňkami
Suroviny
- 400 g Brambory vařené ve slupce
- 500 g Kompot meruňkový
- 20 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka pšeničná hrubá
- 50 g Pšeničná krupice
- 80 g Mák mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 4 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 528 kcal
- Sacharidy 90 g
- Tuky 15 g
- Sodík 488 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 98.6 mg
- Draslík 734.3 mg
- Vláknina 20400 mg
- Vitamín A 20400 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.1 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme. Vmícháme do nich hrubou mouku, krupici, špetku soli, žloutek a lžíci octa. Vypracujeme těsto.
-
2
Na pracovní desce z těsta vyválíme válečky, ze kterých odkrajujeme kousky velké asi 2x4cm. Rozválíme je a vytvarujeme šišky.
-
3
Šišky vložíme do hrnce s osolenou vařící vodou a vaříme 4-5 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou a necháme okapat.
-
4
Uvařené šišky obalíme v máku, posypeme moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.
-
5
Upravíme na talíře a obložíme kompotovanými meruňkami.