Veronský těstovinový salát
Suroviny
- 150 g Artyčoky
- 600 g Kuřecí prsa
- 50 g Sýr Parmezán
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 3 g Pepř černý mletý
- 30 g Bazalka
- 70 g Olivy černé
- 100 g Šunka parmská
- 80 g Rajčata sušená sterilovaná
- 250 g Okurka salátová
- 150 g Těstoviny penne
- 170 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 80 ml Voda pitná
- 60 ml Citronová šťáva
- 80 ml Olej olivový extra panenský
- 3 kávová lžička Solamyl - bramborový škrob
- 1 kávová lžička Hořčice
- 1 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 408 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 25 g
- Sodík 607 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 75.6 mg
- Draslík 591.4 mg
- Vláknina 5846.3 mg
- Vitamín A 5846.3 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z masa vyřežeme řízky a trochu neklepeme.
-
2
Rozmícháme citronovou šťávu s česnekem a ve směsi obalíme kuřecí maso. Maso uložíme nejméně na 3 hodiny nebo přes noc do chladničky. Maso v marinádě občas obrátíme.
-
3
Nakrájíme šunku na nudličky, okurku podélně rozpůlíme a každou půlku nakrájíme na plátky.
-
4
Maso vyjmeme z marinády, opepříme je a smažíme na oleji asi 4 minuty na každé straně dozlatova. Hotové řízky vyjmeme z pánve, necháme vychladnout a nakrájíme na kousky.
-
5
Zálivka: V hrnci smícháme olej, bílý vinný ocet, pepř a hořčici. Kukuřičnou moučku rozmícháme ve vodě na hladkou kaši a přilijeme ji do rendlíku. Šleháme při střední teplotě asi 2 minuty, až se zálivka začne vařit a houstnout. Přidáme do ní smetanu, bazalku a sůl a mícháme, dokud se neprohřeje.
-
6
Těstoviny, kuřecí maso, okurky, šunku, sušená rajčata, olivy a srdíčka artyčoků smícháme ve velké míse a zalijeme teplou zálivkou. Mírně promícháme a ozdobíme hoblinkami parmezánu.