Čočka se sladkokyselou okurkou a vejci
Suroviny
- 400 g Čočka velkozrnná
- 70 g Slanina vepřová
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 5 ks Pepř černý celý
- 4 ks Vejce slepičí
- 4 ks Okurky nakládané
- 4 špetka Sůl mořská
- 4 špetka Paprika mletá sladká
- 4 špetka Paprika mletá pálivá
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- 0.08 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 730 kcal
- Sacharidy 106 g
- Tuky 20 g
- Sodík 4901 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 257.7 mg
- Draslík 920.3 mg
- Vláknina 36948.1 mg
- Vitamín A 36948.1 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.9 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přebranou a omytou čočku namočíme do 1,5 litru vody den předem.
-
2
Druhý den ji pomalu uvaříme doměkka se solí, celým pepřem a celou očištěnou cibulí a bobkovým listem. Očištěný česnek prolisujeme.
-
3
Z uvařené čočky vyjmeme bobkový list, koření i cibuli, čočku scedíme a dáme ji zpět do hrnce. Ochutíme ji pepřem, majoránkou, prolisovaným česnekem, případně i solí a čočku zakryjeme a uchováme horkou.
-
4
Druhou oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Slaninu si pokrájíme na kostičky.
-
5
V jedné pánvi si rozpustíme slaninu a usmažíme ji dozlatova. Škvarky ze slaniny vyjmeme a odložíme do misky. K omastku ze slaniny přidáme lžíci sádla, a když je tuk rozpálený, osmažíme na něm dozlatova cibuli.
-
6
V druhé větší pánvi si rozpálíme máslo, rozklepneme na něj 4 vejce, každé osolíme špetkou mořské soli a ochutíme špetkou sladké a pálivé papriky a usmažíme si volská oka.
-
7
Čočku rozdělíme do talířů, na každou porci dáme lžíci cibule, lžíci škvarků a usmažené volské oko doprostřed čočky. K čočce přiložíme sladkokyselou okurku a podáváme.