Fettucine s bazalkou na smetaně
Suroviny
- 500 g Těstoviny Fettuccine
- 240 g Bazalka
- 55 g Sýr Parmezán
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 25 ml Citronová šťáva
- 125 ml Olej olivový extra panenský
- 400 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 125 ml Vývar drůbeží
- 1 ks Chilli paprička
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 3 stroužek Česnek
- 5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Oříšky piniové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 835 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 52 g
- Sodík 572 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 79.6 mg
- Draslík 174.1 mg
- Vláknina 6633.5 mg
- Vitamín A 6633.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těstoviny uvaříme v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu al dente, po uvaření je přecedíme a uchováme v teple.
-
2
Zatímco se těstoviny vaří, otrháme listy bazalky ze stonků. Bazalku, chilli papričku, česnek, piniové oříšky, parmezán, citronovou šťávu, olej a med rozmixujeme nahrubo.
-
3
Ve velkém hrnci přivedeme k varu smetanu a drůbeží vývar smíchaný s bazalkovou směsí. Potom ztlumíme plamen a omáčku zvolna vaříme 15 - 20 minut do zhoustnutí. Ochutíme ji nahrubo umletým pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem a podle chuti osolíme.
-
4
Těstoviny dáme do omáčky a důkladně je promícháme, aby se omáčkou rovnoměrně obalily. Porce ozdobíme hoblinkami parmezánu a servírujeme.