Novojičínská pikantní štramberačka
Suroviny
- 400 g Brambory
- 50 g Houby sušené
- 1.5 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Zelí kysané
- 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 116 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 1 g
- Sodík 221 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 901.1 mg
- Vláknina 9149.4 mg
- Vitamín A 9149.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené houby namočíme do studené vody (2 dl) na 15 minut, pak je scedíme a pokrájíme. V kysané smetaně si dobře rozmícháme polohrubou mouku. Omytý kopr pokrájíme nadrobno.
-
2
Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostky, dáme do hrnce s 1 litrem vody, přidáme sůl, kmín, pepř, bobkový list, nové koření a uvaříme je doměkka. Po 10 minutách vaření přidáme k bramborám houby a vaříme společně 10 minut.
-
3
Přimícháme smetanu s moukou a povaříme asi 1 minutu, přimícháme kopr, dochutíme octem a podáváme.