Šípková polévka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 328 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 10 g
- Sodík 362 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 454.2 mg
- Vláknina 46606.5 mg
- Vitamín A 46606.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 375.1 mg
- Vitamín E 5.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté zralé šípky bez stopek rozpůlíme, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme špetku soli a pomalu vaříme pod pokličkou přibližně 30 minut. Uvařené šípky přecedíme přes husté síto, vývar zachytíme, znovu ho dáme vařit a šípky prolisujeme.
-
2
V pánvi na rozpuštěném másle si z hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou zavaříme do polévky, krátce povaříme, přimícháme ještě šípkový protlak, polévku dochutíme solí a cukrem podle chuti.
-
3
Tmavý starší žitný chléb nakrájíme na kostičky, které v pánvi opražíme nasucho. Omyjeme řeřichu a drobně ji pokrájíme.
-
4
Šípkovou polévku nalijeme do talířů, každou porci ozdobíme lžičkou řeřichy a podáváme k ní opražený chleba.