Paštika z kuřecích jater
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 792 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 59 g
- Sodík 423 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 506.3 mg
- Draslík 386.7 mg
- Vláknina 3307.8 mg
- Vitamín A 3307.8 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.2 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 81 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuřecí játra pečlivě očistíme a nakrájíme je na kostky. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme v pánvi na dvou lžících másla, přidáme játra a mícháme je tak dlouho, až zesvětlají a zatáhnou se. Potom je zalijeme vývarem a vínem, osolíme, opepříme, posypeme provensálskými bylinkami, přiklopíme a vaříme 10–15 minut, až změknou. Játra musí být alespoň do poloviny ponořená v tekutině. Potom vše přelijme do hlubší mísy s plochým dnem.
-
2
Přidáme 180 g pokrájeného másla a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a přiléváme smetanu, dokud nebude mít směs konzistenci hustší omáčky. Podle chuti přidáme eventuálně pepř a sůl, aby paštika byla lehce přesolená, neboť se po zchladnutí slanost vstřebá. Paštiku rozdělíme do misek, skleniček, nebo jiných vhodných nádobek. Rozehřejeme 50 g másla, smícháme ho se šalvějí a zalijeme jím povrch paštik. Vychladlé paštiky zakryjeme potravinovou fólií nebo víčkem.