Jáhlová polévka s játrovými knedlíčky
Suroviny
- 150 g Játra vepřová
- 50 g Mouka pohanková
- 20 g Bujón zlatý hovězí
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Jáhly - loupané proso
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Paprika mletá sladká
- 2 stroužek Česnek
- 1.3 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 148 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 4 g
- Sodík 1120 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 174.2 mg
- Draslík 183.3 mg
- Vláknina 1328.3 mg
- Vitamín A 1328.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jáhly dáme do síta a přelijeme je vařící vodou. Dáme do hrnce a zalijeme 0,8 l vody. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu, přidáme 2 kostky hovězího bujonu a pomalu vaříme přibližně 20–25 minut.
-
2
Omyjeme pažitku s petrželkou a drobně bylinky pokrájíme.
-
3
Pak si připravíme játrové knedlíčky: očištěná vepřová játra omyjeme, česnek a cibuli očistíme a vše pomeleme na masovém strojku. Játra v misce smícháme s pohankovou moukou, vajíčkem, paprikou, mletým pepřem a 0,5 dl vody. Směs dobře vymícháme a když jsou jáhly téměř uvařené, lžičkou vykrajujeme játrovou směs a knedlíčky zaváříme do polévky. Vaříme ještě minimálně 10 minut.
-
4
Hotovou polévku dochutíme solí, přimícháme bylinky a podáváme.