Jáhlová polévka s játrovými knedlíčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Játra vepřová
  • 50 g Mouka pohanková
  • 20 g Bujón zlatý hovězí
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 hrst Jáhly - loupané proso
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Paprika mletá sladká
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.3 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 148 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 1120 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 174.2 mg
  • Draslík 183.3 mg
  • Vláknina 1328.3 mg
  • Vitamín A 1328.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.3 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jáhly dáme do síta a přelijeme je vařící vodou. Dáme do hrnce a zalijeme 0,8 l vody. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu, přidáme 2 kostky hovězího bujonu a pomalu vaříme přibližně 20–25 minut.

  • 2

    Omyjeme pažitku s petrželkou a drobně bylinky pokrájíme.

  • 3

    Pak si připravíme játrové knedlíčky: očištěná vepřová játra omyjeme, česnek a cibuli očistíme a vše pomeleme na masovém strojku. Játra v misce smícháme s pohankovou moukou, vajíčkem, paprikou, mletým pepřem a 0,5 dl vody. Směs dobře vymícháme a když jsou jáhly téměř uvařené, lžičkou vykrajujeme játrovou směs a knedlíčky zaváříme do polévky. Vaříme ještě minimálně 10 minut.

  • 4

    Hotovou polévku dochutíme solí, přimícháme bylinky a podáváme.

Komentáře k receptu