Jahodové roládky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Jahody zahradní
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 90 g Cukr krupice
  • 400 g Nudlové těsto
  • 20 g Cukr moučkový
  • 50 g Mandle plátky
  • 80 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 527 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 5 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 66 g
  • Cholesterol 150.1 mg
  • Draslík 75.6 mg
  • Vláknina 1670.7 mg
  • Vitamín A 1670.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.7 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pekáč vytřeme tukem. Jahody podélně rozpůlíme. Rozpůlené jahody mírně smažíme na 20 g másla, vyjmeme je a do pánve přidáme dalších 20 g másla.

  • 2

    Do smetany zamícháme žloutky, cukr a citronovou šťávu a směs nalijeme do pánve. Za častého zamíchání ji povaříme, až smetana hodně zhoustne. Odstavíme ji, vmícháme do ní jahody a necháme vychladnout.

  • 3

    Rozválíme těsto na plátky 15x20 cm a vaříme po dvou ve velkém množství vody zhruba 3 minuty al dente, přendáme je do mísy se studenou vodou, necháme asi minutu chladit a potom je rozložíme na ubrousek, aby oschly.

  • 4

    Směs s jahodami a mandle upravíme na plátky těsta tak, aby u okrajů zůstaly 3 cm těsta volné. Nejprve založíme dovnitř dlouhé okraje plátků, potom přehneme kratší okraj, který je blíže k nám, a plátky stočíme. Jakmile náplň začne vytékat, musíme vzdálenější konec nadzdvihnout a naklonit k sobě. Závitky potom opatrně položíme spojením těsta dolů do připravené zapékací mísy. Pokládáme je těsně vedle sebe.

  • 5

    Povrch poklademe kousky zbývajícího másla, posypeme mandlemi navíc a 2 lžičkami prosátého moučkového cukru. Závitky pečeme nejprve zhruba 15 minut v troubě a potom asi 5 minut v předehřátém grilu. Povrch zezlátne, místy mírně zhnědne.

Komentáře k receptu