Šátečky s ricottou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 250 g Mouka pšeničná hladká
  • 3 g Sůl
  • 25 g Citronová kůra
  • 600 g Ricotta
  • 5 g Tresť vanilková
  • 10 g Máta
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 ml Olej rostlinný
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 4 plátek Mandle plátky
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Hrozinky
  • 1 polévková lžíce Koňak Armaňak
  • 5 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 631 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 283 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 202.2 mg
  • Draslík 99.5 mg
  • Vláknina 1377.1 mg
  • Vitamín A 1377.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.4 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hnětači smícháme mouku se solí, cukrem a nastrouhanou kůrou ze 2 citronů, vodou, citronovou šťávou a dvěma vejci. Hněteme těsto 5–8 minut, aby bylo hladké a pružné. Je-li příliš řídké, přidáme trochu mouky. Vypracované těsto přikryjeme fólií a necháme je 15 minut odpočinout.

  • 2

    Ve větší míse promícháme sýr ricottu, moučkový cukr, 3/4 lžičky nastrouhané citronové kůry a vanilkovou tresť.

  • 3

    Těsto rozdělíme na 8 dílů, vyválíme z nich 8 tenkých čtverců o stranách zhruba 18 cm a přikryjeme je.

  • 4

    Do náplně zamícháme rozinky a opražené mandlové lupínky. Do středu čtverců dáme postupně náplň a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Rohy přeložíme do středu čtverce přes náplň a stiskneme k sobě.

  • 5

    Rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Šátečky postupně smažíme dozlatova. Necháme je mírně vychladnout a podáváme je se smetanou ochucenou koňakem, posypané lžící moučkového cukru a ozdobené mátovými lístky a tenkými proužky citronové kůry.

Komentáře k receptu