Kapr na černém pivu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 30 g Hrozinky
  • 30 g Mandle
  • 30 g Ořechy vlašské
  • 50 g Citronová kůra
  • 100 g Švestky sušené
  • 10 g Pepř černý celý
  • 500 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
  • 80 ml Voda pitná
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 ks Nové koření celé
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 kg Kapr obecný
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Povidla švestková
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 5 polévková lžíce Perník
  • 2 polévková lžíce Marmeláda rybízová
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 855 kcal
  • Sacharidy 72 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 314 mg
  • Bílkoviny 53 g
  • Uhlovodany 58 g
  • Cholesterol 183 mg
  • Draslík 1522.3 mg
  • Vláknina 17458.2 mg
  • Vitamín A 17458.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0.2 mg
  • Vitamín C 74.4 mg
  • Vitamín E 4.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 37 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli nakrájíme nadrobno. Kapra očistíme, naporcujeme a osolíme. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Perník nastrouháme, sušené švestky bez pecek rozpůlíme a namočíme. Mandle spaříme, oloupeme a nakrájíme na nudličky, vlašské ořechy nakrájíme na kousky.

  • 2

    Na másle s olejem zpěníme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu, citronovou kůru, koření, zavařeninu, povidla a vmícháme černé pivo.

  • 3

    Na pánvi připravíme karamel, rozředíme ho vodou a vlijeme do omáčky.

  • 4

    Z másla a mouky usmažíme středně hnědou jíšku, kterou zředíme vodou a zamícháme do omáčky. Přisypeme perník a omáčku asi čtvrt hodiny vaříme na mírném plameni.

  • 5

    Hotovu omáčku přecedíme do čistého kastrolu, přidáme scezené švestky, hrozinky, mandle, ořechy, vložíme porce kapra a na mírném plameni necháme asi dvacet minut probublávat.

  • 6

    Před podáváním dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou.

Komentáře k receptu