Špenátovo-bylinková roláda
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 150 g Tvaroh jemný
- 55 g Kapie
- 455 g Špenát listový čerstvý
- 55 g Rajčata sušená sterilovaná
- 55 g Olivy bez pecky
- 1 kávová lžička Bazalka
- 2 ks Lilek
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 hrst Bazalka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 30%
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 3 polévková lžíce Smetana na vaření
- 2 polévková lžíce Smetana kyselá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 117 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 8 g
- Sodík 87 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 43.9 mg
- Draslík 400.3 mg
- Vláknina 5197.4 mg
- Vitamín A 5197.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 190˚C. Formu vymažeme olejem a zatím odložíme. Špenát omyjeme, dáme do mikrovlnné trouby změknout, vymačkáme z něj vodu a nasekáme na kousky.
-
2
Do mísy dáme nasekaný špenát, přidáme muškátový oříšek, petrželovou nať, lístky bazalky, máslo, smetana na vaření, žloutky, eidam, osolíme, opepříme a důkladně smícháme. Bílky našleháme do pěny a přimícháme do špenátového těsta. Vlijeme do formy, uhladíme a pečeme 12 - 15 minut, až je těsto pevné.
-
3
Na dřevěný vál položíme utěrku, vyklopíme na ni těsto z formy a necháme vychladnout, abychom ho mohli po vychladnutí rozválet.
-
4
Olivy, kapii a rajčata nasekáme najemno a smícháme s tvarohem, solí, pepřem, zakysanou smetanou, sušenými rajčaty, strouhankou, hrstí bazalky a olivovým olejem. Lilky osolíme a opepříme.
-
5
Špenátové těsto potřeme tvarohovou náplní, navrch poklademe lilky. Roládu z delší strany sbalíme a pomůžeme si utěrkou. Zabalenou v utěrce ji dáme do lednice cca na 5 hodin odležet.