Polévka s kvočkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 205 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Pórek
  • 80 g Celer řapíkatý
  • 110 g Mouka pšeničná hrubá
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Máslo čerstvé
  • 1 ks Slepice
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Česnek
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Petržel kořen
  • 0.25 ks Celer bulvový
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Zázvor celý
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1118 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 125 g
  • Sodík 746 mg
  • Bílkoviny 130 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 434.6 mg
  • Draslík 2036 mg
  • Vláknina 34512.1 mg
  • Vitamín A 34512.1 mg
  • Vitamín B6 2.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 74.1 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou a omytou slepici dáme do 1,5 litru studené vody a dáme ji vařit. Když voda přijde k varu, snížíme teplotu a necháme jen tak probublávat. Ke slepici přidáme očištěnou a omytou celou cibuli v hnědé slupce, česnek, celý pepř, nové koření a oloupaný omytý zázvor. Pomalu vaříme, během vaření sbíráme z polévky vzniklý šum.

  • 2

    Očistíme a omyjeme zeleninu – mrkev, celer, petržel, pórek, řapíkatý celer, mrkev s petrželí, pokrájíme na tenké plátky, pórek s celerem na nudličky. Omytou petrželku pokrájíme nadrobno.

  • 3

    Půl hodiny před dovařením slepici vyjmeme, vývar přecedíme a znovu přivedeme k varu. Dáme do něj pokrájenou zeleninu, obrané a pokrájené maso ze slepice (bez kůže), sůl a znovu pomalu vaříme 25 minut. Těsně před dovařením přimícháme do polévky domácí nudle.

  • 4

    Nudle vaříme asi 2-3 minuty, přimícháme petrželku a podáváme.

  • 5

    Domácí vaječné nudle [34302]:

  • 6

    Na vál nasypeme hrubou mouku, uděláme do ni důlek, do kterého rozklepneme vajíčko a přidáme vlahé máslo. Pomocí vidličky těsto začneme mísit, pak rukama vypracujeme vláčné těsto. Vál poprášíme zbylou moukou (10 g) a válečkem vyválíme tenký plát (do 1 mm) a necháme ho proschnout na čisté utěrce nebo plátně. Při prosychání těsto otočíme. Sušíme při pokojové teplotě asi 20-30 minut.

  • 7

    Z placky nakrájíme stejně široké pláty (6-8 mm), poskládáme je na sebe a širokým ostrým nožem nakrájíme napříč tenké nudličky, které rozložíme na utěrce, aby se neslepily. Necháme je proschnout 2-3 minuty a pak je zaváříme do polévky.

  • 8

    Domácí nudle vaříme v polévce 2-3 minuty.

Komentáře k receptu