Krajanka - hustá zeleninová polévka s hříbky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 20 g Bujón zlatý zeleninový
  • 400 g Brambory
  • 40 g Celer bulvový
  • 40 g Pastinák
  • 30 g Kapusta hlávková
  • 30 g Pórek
  • 50 g Slanina vepřová
  • 120 g Hříbky čerstvé
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Šalotka
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Libeček
  • 1 polévková lžíce Kmín drcený
  • 1 polévková lžíce Sezam - semena
  • 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 304 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 100 g
  • Sodík 250 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 14.5 mg
  • Draslík 1023.6 mg
  • Vláknina 11099 mg
  • Vitamín A 11099 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve očistíme a omyjeme všechnu zeleninu: brambory, mrkev, celer, pastinák, kapustu, pórek, šalotku a česnek. Kořenovou zeleninu s brambory pokrájíme na kostičky, pórek s kapustou a tenké nudličky, česnek prolisujeme a šalotku nakrájíme nadrobno. Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a rozkrájíme na plátky. Slaninu okrájíme na drobné kostičky. Petrželku kudrnku a libeček omyjeme a drobně nasekáme.

  • 2

    Dáme vařit litr vody, přidáme do něj kostku zeleninového bujónu, když se začne vařit, vložíme vody brambory s kořenovou zeleninou i hříbky. Snížíme teplotu, přidáme kmín a po 15 minutách doložíme libeček, majoránku, pórek s kapustou a sezamové semínko. Vše budeme vařit ještě přibližně 10 minut.

  • 3

    Mezitím usmažíme na másle do zlatova kostičky slaniny s šalotkou, přimícháme česnek, pak vše poprášíme moukou, důkladně promícháme směs, zavaříme do polévky.

  • 4

    Nakonec do polévky přidáme petrželku, dochutíme solí a podáváme.

Komentáře k receptu