Krajanka - hustá zeleninová polévka s hříbky
Suroviny
- 20 g Bujón zlatý zeleninový
- 400 g Brambory
- 40 g Celer bulvový
- 40 g Pastinák
- 30 g Kapusta hlávková
- 30 g Pórek
- 50 g Slanina vepřová
- 120 g Hříbky čerstvé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Šalotka
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- 1 polévková lžíce Kmín drcený
- 1 polévková lžíce Sezam - semena
- 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 304 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 100 g
- Sodík 250 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 14.5 mg
- Draslík 1023.6 mg
- Vláknina 11099 mg
- Vitamín A 11099 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve očistíme a omyjeme všechnu zeleninu: brambory, mrkev, celer, pastinák, kapustu, pórek, šalotku a česnek. Kořenovou zeleninu s brambory pokrájíme na kostičky, pórek s kapustou a tenké nudličky, česnek prolisujeme a šalotku nakrájíme nadrobno. Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a rozkrájíme na plátky. Slaninu okrájíme na drobné kostičky. Petrželku kudrnku a libeček omyjeme a drobně nasekáme.
-
2
Dáme vařit litr vody, přidáme do něj kostku zeleninového bujónu, když se začne vařit, vložíme vody brambory s kořenovou zeleninou i hříbky. Snížíme teplotu, přidáme kmín a po 15 minutách doložíme libeček, majoránku, pórek s kapustou a sezamové semínko. Vše budeme vařit ještě přibližně 10 minut.
-
3
Mezitím usmažíme na másle do zlatova kostičky slaniny s šalotkou, přimícháme česnek, pak vše poprášíme moukou, důkladně promícháme směs, zavaříme do polévky.
-
4
Nakonec do polévky přidáme petrželku, dochutíme solí a podáváme.