Zeleninová krémová polévka s kerblíkem
Suroviny
- 400 g Brambory
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 0.25 ks Celer bulvový
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 349 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 114 g
- Sodík 258 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 67 mg
- Draslík 772.5 mg
- Vláknina 11055.2 mg
- Vitamín A 11055.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.9 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, celer a petržel očistíme a omyjeme. Pak kořenovou zeleninu pokrájíme na nudličky. Očištěné a omyté brambory pokrájíme na kostičky. Omytý kerblík drobně pokrájíme a odložíme do misky.
-
2
V hrnci si rozpálíme olej s máslem a kořenovou zeleninu krátce podusíme, zalijeme 1 litrem horké vody, přidáme brambory, podle chuti sůl, kmín a pomalu vaříme 20 minut, pak vše rozmixujeme a znovu přivedeme k varu.
-
3
Polévku zjemníme přidáním smetany, kterou jen necháme přejít varem, přimícháme kerblík a podáváme.