Polévka ze sušených hub
Suroviny
- 20 g Houby sušené
- 80 g Jáhly - loupané proso
- 50 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 1.2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 195 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 12 g
- Sodík 210 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 15 mg
- Draslík 216 mg
- Vláknina 4600.3 mg
- Vitamín A 4600.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.5 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté sušené houby namočíme na 30 minut do studené vody, pak je scedíme a pokrájíme na menší kousky.
-
2
Jáhly spaříme vařící vodou, dáme je do hrnce s houbami a uvaříme je doměkka přibližně 20-35 minut.
-
3
V pánvi si z másla a mouky usmažíme světlou jíšku. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme. Česnek oloupeme a prolisujeme.
-
4
Když jsou jáhly téměř měkké, přimícháme jíšku, přidáme podle chuti sůl, kmín a pepř.
-
5
Polévku povaříme ještě asi 10 minut, přimícháme petrželku a podáváme.