Hrstková luštěninová polévka
Suroviny
- 60 g Slanina vepřová
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 hrst Čočka jedlá
- 1 hrst Fazole
- 1 hrst Hrách
- 1 hrst Kroupy ječné
- 6 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Majoránka
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 181 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 13 g
- Sodík 430 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 16 mg
- Draslík 186.3 mg
- Vláknina 6789.8 mg
- Vitamín A 6789.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čočku přebereme, s hrachem a fazolí ji dobře promyjeme pod tekoucí vodou, vše dáme do hrnce. Přilijeme 1/2 litru studené vody a luštěniny namočíme na 12 hodin. Kroupy promyjeme a necháme namočené ve 2 dl vody v misce zvlášť. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno, česnek utřeme se solí (1/2 lžičky).
-
2
Druhý den si v hrnci na rozpáleném sádle usmažíme z hladké mouky zlatou jíšku. Zalijeme ji studenou vodou (3 dl) a za stálého míchání ji rozpustíme. Pak přilijeme vodu s luštěninami a polévku přivedeme k varu. Přidáme do ní sůl, majoránku a pomalu vaříme přibližně 15 minut. Pak přidáme kroupy a vše vaříme minimálně 20 minut.
-
3
V pánvi si osmažíme na kostičky pokrájeno slaninu. Přidáme k ní cibuli s česnekem, promícháme a krátce smažíme dozlatova. Pak vše dáme do hrstkové polévky a povaříme dalších 10 minut.
-
4
Polévku popřípadě dochutíme solí a podáváme.